Två veckor av konstant hot
Terrorhotet är påtagligt. Stora event är alltid riskabla, men omständigheterna är särskilt illa just under de här sommarspelen. Krigen i Ukraina och Palestina bidrar till osäkerheten. Ryssland har stängts ute av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som följd av den pågående invasionen av Ukraina. Ryska och belarusiska idrottare tävlar istället under neutral flagg.
Propalestinska grupper har protesterat att Israel får delta. Ryssland anklagar också IOK för dubbelmoral i och med att Israeler får delta under egen flagga. Att likställa de två konflikterna är dock inte något som kan göras.
Israelerna lever under hot och det syns även under OS. Hotbilden är påtaglig och säkerheten har behövts dubblas för att förhindra angrepp mot de 87 israeliska idrottarna. Demonstrationer likt de som hände i Malmö under Eurovision är att vänta. Risken är dock att det blir mer våldsamt i Paris.
Islamistisk terrorism har slagit till mot staden upprepade gånger det senaste decenniet. 2015 var det dels attacken mot Charlie Hebdo, några månader senare var det mot klubben Bataclan. 2017 besköts poliser av en sympatisör till Islamiska Staten och 2020 mördades läraren Samuel Paty. Det var efter att han visat karikatyrteckningar på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet. Bilden var ur Charlie Hebdo.
På andra håll i Frankrike har människor dött till följd av flera olika terrorangrepp under samma period. Frankrike är alltså särskilt utsatt för den här typen av angrepp. Kommande tiden riktas världens blickar mot Paris för att se världens bästa idrottare göra upp om medaljerna. Men i bakgrunden kommer hoten finnas där.
Totalt har Frankrike redan portat runt femtusen personer som följd av identifierade säkerhetsrisker (Sveriges Radio 23/7). Många av dem är identifierade som spioner för främmande stater. Även drönare har identifierats trots flygförbud. Antagligen handlar det främst om fuskande idrottsorganisationer, men risken för attentat gör incidenterna särskilt ansträngande.
Under OS ska funktionärer från hela världen agera tillsammans för att få allt att fungera. Fransk militär, gendarmeri, polis och personskydd behöver samarbeta för att skydda såväl franska som internationella ledare och andra potentiella måltavlor. Publiken behöver hållas säker.
”Kommunikationsfel mellan olika säkerhetsstyrkor är allt som krävs. Osäkerhet kring hur man ska ingripa offrar livsavgörande sekunder, med oskyldiga dödsfall som följd.”
Det kommer krävas enorma resurser och konstant vaksamhet. Mordförsöket på Donald Trump tidigare i juli visar hur lite som krävs för att ett attentat ska komma igenom säkerhetsskyddet. Kommunikationsfel mellan olika säkerhetsstyrkor är allt som krävs. Osäkerhet kring hur man ska ingripa offrar livsavgörande sekunder, med oskyldiga dödsfall som följd.
Polisen och arrangörerna kommer behöva vara på helspänn under hela tävlingen. Det är inte bara någon enskild dag, utan drygt två veckor framöver. Frankrike har redan utsatts för allt för många terrordåd. Förhoppningsvis lyckas säkerhetsstyrkorna förhindra att något nytt händer under sommarspelen.