Varken friåkare eller hot, tack!
I Växjö och Tingsryd kallas nu väktare till bussar för att hantera passagerare som vägrar köpa biljett. Att det inte räcker med att chaufförer säger till är illa nog. Människor som vill ta del av en service skall givetvis betala. Som SVT Nyheter har rapporterat (6/3) har dock reaktionerna från friåkare som konfronteras gått över styr.
Hot och upprörda känslor har sedan årsskiftet varit återkommande reaktion på begäran att visa en giltig biljett. Det har också förekommit att personerna brukat fysiskt våld eller spottat på busschauffören när de ombetts gå av.
Under pandemin har man kunnat gå på via bakdörrarna. Utan kontroller har en del tagit sig friheten att inte betala för bussresan. Det är på intet sätt orimligt att man betalar för sin resa, oavsett om biljetten kontrolleras eller ej. Att personalen nu utsätts för hot och våld är en allt för tragisk påminnelse om den utsatta situation som arbetare i offentlig service satts i.
Egentligen borde de kunna utföra jobbet själva. Men en förändrad verklighet har fört med sig att auktoriteten som behövs för att hantera den typen av situationer idag förutsätter närvaron av väktare.
På andra håll, i kommunal verksamhet och inom sjukvården, har hot mot personal blivit vanligare. Det verkar som att en del tror sig få sin vilja igenom när de hotar. När de ger sig på de anställda i offentlig service förstör de dock såväl för sig själva som för andra.
”Kollektivtrafiken är förenat med biljettköp och bör förbli så.”
Om resor med kollektivtrafik präglas av konfrontationer mellan hotfulla personer och bussbolagens anställda kommer såväl reseupplevelsen som arbetsmiljön förstöras. Man kan dock inte erbjuda friåkare fri lejd.
Upprördheten över att inte slippa undan är inte befogad. Beteendet kan inte accepteras och om extra väktare och kontrollanter behövs för att återställa basala normer om hur man sköter sig i kollektivtrafiken är det fullt motiverat att lägga resurser på det.
Kollektivtrafiken är förenat med biljettköp och bör förbli så. Att människor blir hotfulla när de förväntas göra något såpass normalt som att visa biljetten är inte ett beteende som kan tolereras. Anser man något annat får man ta upp det med bolagen, inte chauffören som har bråttom att följa tidtabellen.
Trenden med mer hot mot personal behöver brytas och det så snabbt som möjligt. Att fenomenet även har uppkommit i kollektivtrafiken har dock varit plötslig och är troligtvis en direkt följd av hur enkelt det har varit att bryta mot reglerna de senaste två åren.
Bristen på biljettkontroller har varit en lättnad för vissa – som för busschaufförer och plankare. Men det är en av de bekvämligheter som erbjudits under pandemin vars enda syfte har varit att minska smittspridningen under akuta faser. Det hör inte till det normala. Det är dags att återställa ordningen.