Årets kökspersonal utsedd
För andra året i rad har skol- och barnomsorgsnämnden delat ut utmärkelsen Årets kökspersonal till personer som arbetar i kommunala storkök. En jury utsåg till slut vinnarna men det var skolbarnen själva som fick nominera sina mattanter till tävlingen.
"Det finns alltid något man gillar", "man får ta så mycket man vill" och "det finns alltid ett vegetariskt alternativ som alla får ta av" lyder några av elevernas omdömen om skolmaten. Och just grönsaker och vegetarisk mat är något Ingalill Lindblad tycker är extra viktigt.
- Vi har alltid fem till sex olika sallader. Dels rena sallader med grönsallad och paprika men också vuxensallader med fetaost, ruccola, oliver och smaksatt bulgur. Barnen gillar det och vi har märkt att de äter mer och mer grönsaker, säger hon.
Chans äta vegetariskt Den vegetariska rätten som varje dag serveras utöver den ordinarie menyn är också ett populärt inslag bland eleverna. Även om det inte finns så många vegetarianer på skolan så tycker Ingalill att alla ska få chansen att äta vegetarisk mat. Och många tar chansen att smaka av hennes alldeles egna recept.
- Ungefär 95 procent av de vegetariska rätterna har jag kommit på helt själv, säger hon.
Nu när terminen är slut är det bara dagis- och fritisbarnen som får njuta av hennes kokkonst. Men om några veckor är det dags att sätta ihop en ny matsedel som sträcker sig över hela nästa termin.
- Man måste hela tiden utgå ifrån barnen. Soppa är det som är minst populärt så därför lagar vi inte det så ofta.
Vad tycker eleverna bäst om då?
- Frågar du dem själva så säger de säkert pizza. Men jag som har hand om inköpen vet att det faktiskt är panerad fisk och kall sås till.