Bakterier i vattnet på flera badplatser
Havs- och vattenmyndigheten har hittills i år fått in ett 40-tal prover från landets kommuner, som visar otjänligt vatten vid badplatser. Utöver det har 12 av Sveriges EU-bad – badplatser som har fler än 200 badande per dag – fått klassificeringen dåligt badvatten.
Vädret kan vara en orsak till bakterier och smittoämnen i badvattnet på senare tid, tror Margareta Lundin Unger, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
– Det har varit skurar och skyfall de senaste veckorna. Tar man prov på badvattnet någon dag efter regnet har det ofta kommit ut mer smittämnen och bakterier i vattnet, säger hon till TT.
Sköljs ut med skyfall
Bakterier kan dels komma från avloppsvatten, men också från dagvatten och betande djur. I veckan avrådde exempelvis Karlstad kommun från bad i Ilandatjärn till följd av höga värden intestinala enterokocker i vattnet, en bakterie som kommer från fågelbajs och ger symtom på magont och diarré.
Med fler kraftiga regn ökar också risken för höga bakteriehalter i badvattnet, menar Margareta Lundin Unger.
– Många reningsverk är inte byggda för att klara extrema skyfall, säger hon.
När stora vattenmängder faller på kort tid kan ansamlingen vatten till reningsverken överstiga reningskapaciteten och orenat avloppsvatten släppas ut i hav och sjöar.
Inte utdömda badplatser
Om en kommun upptäcker otjänligt vatten ska de skylta om vattenkvaliteten och provta vattnet igen efter en tid.
Att bada vid en badplats med otjänligt vatten innebär en ökad risk för magsjuka eller andra infektioner.
En badplats med hög bakteriehalt behöver inte vara skadlig hela sommaren. Däremot är de 12 EU-badplatser som i år fått underkänd badvattenkvalitet avstängda hela badsäsongen.
Fakta: EU-bad: Badplatser med fler än 200 badande per dag
Landets kommuner provtar vattnet vid badplatser och skickar in proverna till Havs- och vattenmyndigheten.
Hittills i år har ett 40-tal kommuner rapporterat in prover med otjänligt vatten, ungefär lika många som vid samma period i fjol.
Utöver detta räknas 12 av landets så kallade EU-badplatser ha vatten som är för dåligt för att bada i. För dessa badplatser gäller avrådan från bad hela säsongen. Hälften av dessa finns i Mälaren.
Inom Sverige ska större badplatser med fler än 200 badande per dag under en badsäsong registreras som EU-bad. Där kontrolleras vattenkvaliteten som helhet både inför årets badsäsong och utifrån provtagning sedan fyra säsonger tillbaka.
Totalt i landet finns 468 EU-badplatser.
Kommunernas provtagning ger däremot en ögonblicksbild av om vattnet är tjänligt eller otjänligt.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten.
Fakta: Dessa 12 badplatser är avstängda hela säsongen
De EU-bad som i år är avstängda hela säsongen är: Vikingstrand och Örby ängar i Helsingborg.
Kyrkbackens bad i Landskrona.
Hamnhusen/T-bryggan i Lomma.
Gäddeholms badplats i Västerås.
Skräcklans badplats i Vänersborg.
I Mälaren, Stockholm:
Maltesholmsbadet östra, Smedsuddsbadet östra, Sätrastrandsbadet norra, Ängbybadet östra, Kaananbadet östra och Långholmens strandbad.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten.