Annons

Det är alltid sista viljan som gäller

1,6 miljoner svenskar har angett sin syn på organdonation i donationsregistret.
De flesta är positiva – men 30 procent säger nej.
Publicerad 9 november 2017 • Uppdaterad 8 december 2017

Lagen är tydlig: det är individens egen vilja att donera som gäller.

Därför är det viktigt att göra sin vilja känd – vare sig man säger ja eller nej. Det finns tre sätt, alla är lika juridiskt giltiga:

Annons

• Genom anmälan till Socialstyrelsens donationsregister. Man kan logga in med mobilt bank-id eller e-legitimation, men det går också utan.

• Genom att fylla i ett donationskort, som finns på vårdcentraler och apotek, och förvara det i plånboken.

• Prata med närstående och gör din vilja tydlig för dem.

Huvudsaken är att man tar ställning, ja eller nej. Donationskortet kan man fylla i och ha i plånboken.
Huvudsaken är att man tar ställning, ja eller nej. Donationskortet kan man fylla i och ha i plånboken.

Och man kan ändra sig när man vill.

Om jag sagt ja i en anmälan till donationsregistret, men ångrar mig i livets slutskede. Räcker det att jag säger det till en anhörig?

– Ja så är det. Det är alltid sista viljeyttringen som gäller, bekräftar Carin Franzén, som arbetar med de här frågorna på Socialstyrelsen.

Det absolut viktigaste är just att prata med sina närstående om de här frågorna, anser hon.

– Transplantationslagen är så tydlig med att man själv ska bestämma, så det är jätteviktigt att man gör sin vilja känd.

En normal vecka är det mellan 500-700 personer som anmäler sig till donationsregistret. Vid den senaste kampanjen, under donationsveckan i oktober, var det 9000 som anmälde sig.

Många förknippar donationsregistret med att man anmäler att man donerar organ för transplantation. Men det är också ett sätt att tydligt säga nej.

Annons

Även på donationskorten finns möjligheten att säga både ja och nej. Man har också alternativen att enbart donera för transplantation eller även för annat medicinskt ändamål, som till forskning om svåra sjukdomar. Man kan också göra undantag för vissa organ eller vävnader.

När den avlidnes vilja är okänd utgår lagen ifrån att man är positiv till donation.

Det finns ingen åldersgräns för donation, varken uppåt eller nedåt. Man kan anmäla sig till donationsregistret även om man är under 18 år och föräldrar kan anmäla sina barn. Alla som anmäls till registret innan man är myndig får när de fyller 18 år ett brev med en påminnelse om att man finns i registret. Då kan man själv ändra, om man så vill.

Ingen behöver avstå från att anmäla sig i donationsregistret, även om man varit rökare i hela sitt liv eller har en kronisk sjukdom. Det är sjukvården som gör den medicinska prövningen.

Mycket information finns på sajten Livsviktigt – om organ- och vävnadsdonation.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons