Europeisk toppträff på Island
I början av oktober möttes ledarna från 44 europeiska länder i Prag inom ramen för det nystartade samarbetet EPC – Europeiska politiska gemenskapen.
Det gav tydligen blodad tand åt det betydligt äldre Europarådet (Council of Europe på engelska, förkortat CoE) som nu bjuder in till sitt första toppmöte på 18 år, i Reykjavik den 16-17 maj 2023.
Välkomnar gör Island, som på onsdag tar över som organisationens ordförandeland i ett halvår.
"Avgörande roll"
"Island är övertygat om att Europarådet – kontinentens äldsta och ledande alleuropeiska organisation – har en avgörande roll att spela som regionens väktare av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Tillsammans måste vi fortsätta se till att Europarådet är redo att hantera nuvarande och framtida utmaningar", säger landets statsminister Katrín Jakobsdóttir i ett pressmeddelande.
Europarådet har sitt säte i Strasbourg och är mest känt för sin domstol, Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Organisationen missuppfattas ofta som en del av EU-systemet, men är helt fristående och grundades redan 1949.
Många möten
Mötet i Reykjavik gör att våren blir späckad av olika europeiska toppmöten.
EPC-ledarna ska följa upp sitt möte i Prag med att träffas i Chisinau i Moldavien, vid ett ännu inte fastslaget datum under våren. Dessutom kommer EU:s stats- och regeringschefer i vanlig ordning att samlas till minst två toppmöten i Bryssel i mars respektive juni i det som formellt kallas ER, Europeiska rådet.
Därtill kommer även ett toppmöte i Litauen i juni för medlemsländerna i Nato.
Fakta: EU, EPC och Europarådet
EU - Europeiska unionen - har 27 medlemsländer: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Ledarna möts minst två gånger varje halvår för toppmöten i Bryssel.
EPC - Europeiska politiska gemenskapen - lanserades i våras som ett ytterligare sätt att regelbundet samla kontinentens ledare. Vid det första mötet i Prag i oktober deltog 44 länder. Utöver EU-länderna närvarade även Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Island, Liechtenstein, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Schweiz, Serbien, Storbritannien, Turkiet och Ukraina. Nästa möte ska hållas i Moldavien i vår, följt av möten i Spanien och Storbritannien.
Av länderna i EPC-mötet är alla utom Kosovo samtidigt medlemmar i Europarådet – där även Andorra, San Marino och Monaco ingår. Organisationens ledare ska i vår mötas i Reykjavik för sitt blott fjärde toppmöte sedan grundandet 1949.
Utanför de ovannämnda står i Europa endast Vatikanstaten, Belarus och Ryssland. Sistnämnda land var med i Europarådet fram till i våras, men sparkades ut den 15 mars, efter den förnyade attacken mot Ukraina.