Nu ses en ljusning i ekonomin
Omkring 560 av Unionens lokala klubbar har svarat på allehanda frågor om efterfrågeläget på deras företag, motsvarande cirka 600 000 anställda, något som facket gör återkommande halvårsvis. Fram träder en bild som är förhållandevis ljus, med tanke på alla larmsignaler om skenande inflation och räntechocker.
Företagen verkar sammantaget ha något sämre lönsamhetsläge nu än i undersökningen från i höstas.
– Men man har skruvat upp framtidsförväntningarna för kommande halvår. Det är något slags tecken på att botten skulle kunna vara nådd, säger Tobias Brännemo.
Flera positiva tecken
Arbetslösheten har inte ökat, tvärtom fortsätter jobbtillväxten. Ett annat tecken på att företagen inte gör sig av med personal i någon större utsträckning är att fackklubbarnas frågor om uppsägningar har fallit tillbaka, från en viss ökning i höstas, enligt Brännemo.
Sammantaget är Unionens bild att arbetslösheten inte blir högre i år än i fjol, i genomsnitt.
– En försvagning av arbetsmarknaden ligger längre fram i tiden.
Företagen har snarare fortsatta problem med att hitta rätt arbetskraft, och att arbetsgivarna därmed aktar sig för att säga upp anställda även om det skulle vara brist på arbetsuppgifter.
– Det är vår absoluta bild att det är så, säger Brännemo.
Två undantag
Ett stort undantag från den ganska ljusa konjunkturbilden är bostadsbyggandet och handeln som brottas med fallande efterfrågan och neddragningar. Men än så länge har det inte spritt sig till andra branscher.
Unionens chefsekonom spår också, liksom många andra ekonomer, att inflationen nu väntas falla brant. En till räntehöjning från Riksbanken anar Tobias Brännemo ändå ligger i korten.
– Sen tror jag att man börjar sänka räntan nästa år och det ganska rejält.