Dieselpriset nu över 25 kronor
Bensinkedjan Circle K har höjt priserna på måndagen, en liter diesel kostar nu 25:47 kronor, och en liter bensin 22:04 kronor.
Höjningen kommer efter att oljepriserna rusat på måndagsmorgonen. Priset på ett fat Nordsjöolja ligger på cirka 134 dollar, den högsta nivån sedan 2008. Då låg ett fat Nordsjöolja på 147:50 dollar. Där är vi inte ännu, men som läget är nu ser det inte ut att finnas något tak för hur högt priset kan nå, enligt Christian Kopfer råvaruanalytiker på Handelsbanken.
– Det handlar om att marknaden inte klarar av att balansen ändras. Nu börjar det talas i USA om en total sanktion mot rysk olja, säger han.
Diskussioner förs
Enligt Bloomberg förs diskussioner mellan USA och dess allierade om ett möjligt handelsförbud av rysk olja, som svar på Rysslands invasion av Ukraina.
– Vi pratar med våra europeiska partner och allierade om att på ett koordinerat sätt undersöka möjligheterna att förbjuda import av rysk olja, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken till CNN i söndags.
Det får marknaden att skaka och priserna ökar snabbt.
– Ryssland är en så stor producent av olja, mer än fem miljoner fat per dag. Bara Saudiarabien producerar mer.
Världsmarknaden omfattar runt 100 miljoner fat per dag, och bortfallet från Ryssland blir en stor brist.
– Då skenar priserna. Det finns en logik i det. Vi har haft en energikris sedan i höstas, men det är ingenting mot detta. Priserna blir extrema.
Han ser inte att det finns något tak för hur högt priserna kan nå – och det skapar enorma problem.
– Det blir elände överallt, och det är inte bara oljepriser som stiger. Även råvaror, som nickel till rostfritt stål, andra metaller, och även matpriser. De kommer att stiga mycket.
Frågan är om det finns något som kan bromsa oljechocken.
– Ja, det finns faktiskt en mängd faktorer. Dels att Kina tar mer olja från Ryssland. Kina har ju inte fördömt Ryssland, och man kan tänka att de kan ta mer. Det är ju inte bra, men det skulle hjälpa balansen på marknaden. Då skulle Europa klara sig bättre.
En annan sak som skulle ha en bromsande effekt på oljepriset är att hela världen skjuts in i en djup lågkonjunktur. Inte heller det något önskvärt scenario, konstaterar han.
Smutsig skifferolja
– Amerikanerna kan också börja producera betydligt mer. Men det som görs där är smutsig olja, så kallad skifferolja.
Det låter sig inte heller göras snabbt, för det krävs investeringar och utbyggnad, och det kan ta något år, förklarar han.
– Iran har också ett litet utrymme att öka sin produktion. De brukar producera 4,5 miljoner fat per dag, men i dag görs 3 miljoner fat om dagen.
Iran lyder dock också under sanktioner.
Även Saudiarabien kan producera något mer, tror han. Men vare sig det gäller USA, Saudiarabien eller Iran så är det inga snabba lösningar, enligt Christian Kopfer. Vi är mycket beroende av rysk energi.
– Det finns inget exempel i världshistorien på ett så stort bortfall. Under oljekrisen på 70-talet var det inte alls så här stort, säger Christian Kopfer.