Annons
Nyheter

S föreslår 1 900 kronor i lägre skatt

Socialdemokraterna föreslår en bred skattesänkning som ska träffa alla hushåll.
De allra rikaste kan få betala.
Politik/Ekonomi • Publicerad 23 augusti 2023
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) höll pressträff om det ekonomiska läget.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) höll pressträff om det ekonomiska läget.Foto: Christine Olsson/TT

Det skulle innebära en skattesänkning på i snitt 1 900 kronor per år för löntagare och cirka 1 100 kronor i genomsnitt för pensionärer, berättar Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg och partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff.

– En rättvis skattesänkning för vanligt folk, säger Andersson om förslaget.

Annons

Förslaget bedöms kosta staten tio miljarder kronor.

– Alla löntagare får del av den här skattesänkningen, det blir procentuellt mer till de med lägst löner, säger Mikael Damberg.

Beskatta bankerna

Skattesänkningen träffar enligt Socialdemokraterna 4,3 miljoner löntagare, 1,7 miljoner pensionärer och de med sjuk- och aktivitetsersättning.

Hur skattesänkningen ska finansieras återkommer partiet till senare, men det kan bli de rikaste som får betala.

– Vi ska titta på om vi kan rikta en skattehöjning till de med allra högst inkomster för att finansiera det här. Så mer skatt för de som tjänat på den här ekonomiska krisen för att stötta de hushåll som har det riktigt tufft, säger Magdalena Andersson.

S pekar också på att en del företag gjort stora ekonomiska vinster under krisen, bland annat bankerna.

TT: Vill ni beskatta bankerna mer än i dag?

– Det är någonting som vi är beredda att titta på.

Regeringen har inget sådant förslag men anser att de stora vinsterna är "provocerande" när bolånetagarna samtidigt drabbas hårt av ränteläget.

Svantesson: Bra av S

Socialdemokraterna ger regeringen och Sverigedemokraterna underkänt för hur de hanterat den ekonomiska krisen med stigande inflation och räntor.

Annons

– De har prioriterat att inflationsskydda framför allt höginkomsttagarna, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har remitterat ett förslag om ett jobbskatteavdrag på minst tio miljarder nästa år. Men det är oklart om det blir av.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) välkomnar S besked om skattesänkningar.

– Jag tycker att det är bra att Socialdemokraterna ändrar sig. Vi moderater har sänkt skatten förra året, både för pensionärer och för löntagare, och vill fortsätta göra det. Det ska löna sig bättre att jobba och många har drabbats hårt nu i de här inflationstiderna, speciellt löntagarna.

Vad regeringen och stödpartiet SD föreslår i sin budget vill hon inte gå in på. Den ska presenteras i sin helhet den 20 september.

Den svaga kronan

Den svenska kronan har också försvagats gentemot andra valutor den senaste tiden och nått bottenrekord mot euron. Magdalena Andersson, tidigare stats- och finansminister, anser att regeringen och riksbanken måste hitta en balans mellan sig.

– Det är i huvudsak ett arbete för regeringen att föra en välavvägd penningpolitik tillsammans med en välavvägd finanspolitik.

TT: Skulle det vara välkommet med en diskussion om att övergå till euron?

– Vi har inte alldeles för länge sedan haft en sådan folkomröstning i Sverige. Det skulle i sådana fall kräva att man ser ett stort skifte i opinionen, säger Andersson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons