Sista långfilen tillverkad
Produktionen flyttar till Kallhäll utanför Stockholm, men långfilen – som lanserades 1965 med en "mild syrlighet och sammanhängande, lång konsistens" – följer inte med.
"När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre", sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.
Orsaken till att mejeriet lagts ned är förändrade konsumtionsmönster där kunderna köper allt mindre mjölk och filmjölk, de två produkter som mejeriet i Sundsvall främst producerat.
Även den lokala Jämtlandsmjölken går i graven, då det enligt Arla inte vore ekonomiskt försvarbart att särskilja mjölken. De omkring 40 mjölkbönder som levererar till mejeriet i dag kommer i stället att leverera mjölk till Kallhäll eller till osttillverkningen i Östersund.
Omkring hälften av de omkring 70 anställda på Arla i Sundsvall blir kvar, på distribution och kyllager, enligt tidningen.