Annons

Den nya svenska generationen tar skalperna

Generationsskiftet i svensk tennis märks i årets första Grand Slam, Australian Open.
Det är Joachim "Pim-Pim" Johansson, 21, och Robin Söderling, 20, som tagit de största skalperna och fått de största rubrikerna.
Sport • Publicerad 24 januari 2004

"Pim-Pim" slutade förra året som 113 i världen och har i Melbourne redan gjort sitt livs turnering. Tredje omgången i en Grand Slam slår ut kvartsfinalen i Stockholm Open, genombrottet i oktober.

Joachim Johansson är son till förre Davis Cup-sluggern Leif Johansson, 52, och vann ifjol hela 29 matcher i Challengertävlingar, nivån under ATP-touren. Joachim har ett starkt vapen i serven och han fick en unik möjlighet att förbereda sig inför Australian Open genom två veckors träning mot Lleyton Hewitt. Joachims flickvän är Lleytons syster Jocelyn.

Annons

Robin Söderling, Tibroprodukten som bor i Göteborg, anses vara en bättre spelare än Joachim. Robin gick in som 89:a på rankingen och slog världssexan Rainer Schuttler, Tyskland.

Robin Söderling har tränat stenhårt, byggt på sig styrka i ben och armar, och det är bara en tidsfråga innan Robin når topp 50.

Unga hungriga

De unga är hungriga, medan ge gamla tycks mätta. Signaler som avslöjats i Australian Open.

Snart 30-årige Thomas Enqvist gjorde ifjol sitt sämsta tennisår på tolv år. Thomas var statist mot Andre Agassi och därmed är "Pim-Pim" ensam svensk kvar.

Magnus Norman och Andreas Vinciguerra är mest skadade - och när får deras tränare Mikael Tillström lön för mödan?

Växjös toppspelare Jonas Björkman och Thomas Johansson är svårbedömda. De största svenskhoppen åkte direkt i Australian Open.

Jonas Björkman, som i Australian Open ifjol bröt sin svit på 37 raka GS-starter, har alltid svårt att vinna när han har favoritskapet. Jonas har uppenbara problem att vinna under press.

VTS-aren ska försvara en andra omgång i Roland Garros, kvartsfinalen i Wimbledon, och fjärde rundan i US Open i år. Han vet att det är i Grand Slam som de stora poängen finns att hämta.

Thomas Johansson, sensationell mästare i Australien Open 2002, opererade sitt vänstra knä i München i februari förra året. Thomas lever farligt.

Annons

Han har en så kallad skyddad ranking, 23, på grund av sin ofrivilliga årslånga skada. Den skyddade rankingen får han använda i åtta tävlingar eller inom nio månader. Därför måste Linköpingsliraren snart visa resultat.

Intressant Björkman-statistik

Till slut lite intressant Björkman-statistik.

Det finns idag fem aktiva spelare på ATP-touren som varit rankade i topp tio i såväl singel som dubbel. Jonas Björkman (fyra i singel i november 1997 och etta i dubbel i juli 2001) är en av dem.

De övriga är Wayne Ferreira, Sydafrika, Yevgeni Kafeklnikov, Ryssland, Jiri Novak, Tjeckien, och Marc Rosset, Schweiz.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons