Annons

Ekonomisk kris i Tingsryd

Tingsryds AIF har hamnat i en akut likviditetskris.
- Vi behöver snabbt dra in uppemot 400 000 kronor, sÀger Tommy Palmér, ordförande i den anrika ishockeyklubben.
En text pÄ föreningens egen hemsida, som i rubriken kallas för en "nulÀgesbeskrivning", visar sig innehÄlla skrÀmmande uppgifter för Tingsryds hockeyvÀnner.
Sport ‱ Publicerad 3 januari 2006

Bland annat kan man lÀsa att Taif "saknar medel att fullfölja innevarande sÀsong samt starta nÀsta".

Ett besked som ordförande Palmér kommenterar sÄ hÀr:

Annons

- De flesta ishockeyklubbar har mer eller mindre stora likviditetsproblem i januari eftersom det inte spelas nÄgra matcher kring jul. För vÄr del Àr emellertid lÀget extra allvarligt dÄ vi under hösten haft mindre sponsor- och publikintÀkter Àn budgeterat.

Ända sedan den stora razzian mot Taif för fyra Ă„r sedan har föreningen arbetat hĂ„rt med att sanera ekonomin. Nu Ă€r alla gamla skulder avbetalda och de krediter som den gĂ„ngen rĂ€ddade föreningen undan konkurs amorterade.

DÀrför Àr besparingarna sÄ gott som obefintliga. Det har i sin tur gjort föreningen extra kÀnslig för negativa budgetavvikelser.

Trots stora anstrÀngningar Àr man till exempel fortfarande 300 000 kronor frÄn att nÄ budgetmÄlet för sponsorintÀkter.

- I en kommun av vÄr storlek finns en begrÀnsad sponsorkaka. Förr hamnade större delen av den kakan hos oss i Taif, men numera har företagen valt att Àven sponsra travbanan, inomhushallen för fotboll och idrottshallen i RÀvemÄla. DÀrför har vÄra sponsorintÀkter blivit mindre, sÀger Palmér.

Vad gÀller publiksnittet budgeterade Taif med samma snitt den hÀr sÀsongen som ifjol. Men sÀsongens snitt har blivit lÀgre Àn fjolÄrets. DÄ ska man veta att Taif ÀndÄ har bÀst publiksnitt i hela division 1-serien och mer publik pÄ sina hemmamatcher Àn mÄnga allsvenska klubbar.

- Jag vet att vi har förhÄllandevis bra publiksiffror, men trenden Àr ÀndÄ negativ, sÀger Palmér.

Alla kort pÄ bordet

En ordförande som lÀgger alla kort pÄ bordet nÀr vi ber honom redogöra för det ekonomiska dagslÀget.

- Vi har i dag 100 000 kronor pÄ kontot. Men redan 12 januari mÄste vi betala in 200 000 kronor i skatter och sociala avgifter. Dessutom har vi vanliga skulder pÄ 100 000 kronor.

Annons

Och 25 januari ska lönerna betalas ut. Förutom kanslichefens lön (en 60-procentig anstÀllning) Àr det A-lagstrÀnarens och spelarnas löner som ska betalas.

- Vi behöver helt klart dra in nya friska pengar för att klara av löneutbetalningarna den 25:e, sÀger Palmér.

Hur mycket pengar?

- Mellan 300 000 och 400 000 kronor. Jag ska trÀffa representanter för en bank nÀsta vecka för att undersöka lÄnemöjligheterna. Dessutom hoppas vi förstÄs pÄ mer sponsorstöd. En idé Àr att fÄ nÄgot företag att sponsra oss med en krona för varje ÄskÄdare som löser entré till hemmamatchen mot Olofström 25 januari, svarar Taifordföranden.

Men redan innan den matchen har Tingsryd fyra vÀlkomna hemmamatcher, mot Jonstorp (8/1), Mörrum (13/1), BorÄs (18/1) och Kristianstad (20/1).

- Varje hemmamatch brukar ge ungefÀr 50 000 kronor i intÀkter sÄ de matcherna betyder ett tillskott i kassan pÄ minst 200 000 kronor, vet Palmér.

Om inte Taif lyckas med sin akuta penningjakt kan det, enligt klubbens styrelse, bli frÄga om mycket drastiska ÄtgÀrder.

- Jag hoppas verkligen inte att det ska behöva gÄ sÄ lÄngt, men ett alternativ Àr att omedelbart avveckla all verksamhet pÄ A-lagsnivÄ för att istÀllet fokusera pÄ ungdomsverksamheten, sÀger Taifordföranden.

Dan Magnusson
SÄ hÀr jobbar SmÄlandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strÀvar efter förstahandskÀllor och att vara pÄ plats dÀr det hÀnder. TrovÀrdighet och opartiskhet Àr centrala vÀrden för vÄr nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons