Julborden börjar redan fyllas
Vi amatörer har sannolikt svårt att börja tänka på julbord när grillen knappt är avtorkad och undanställd. Möjligen reagerar vi när de första annonserna dyker upp i tidningarna, vilket de gjort de senaste dagarna. Men då har proffsen var i gång i minst en månad. Augusti är en bra tid för bokningar om man vill vara säker på att få plats vid ett särskilt datum, påpekar Per Eriksson, bokningsansvarig på Operakällaren i Stockholm.
– Från den nionde december är vi ganska fullbokade. På de mest eftertraktade datumen, 16–18 december, är det totalt fullt. Kan man undvika torsdagar, fredagar och lördagar finns det lite platser kvar, säger han och tillägger att så här har det sett ut de senaste åren.
Kockska huset i Malmö, också en krog med klassiskt och eftertraktat julbord, lämnar ungefär samma besked.
– Vi har ganska mycket abonnerat och många stora sällskap redan. Fredagarna i december är i princip fulla men på övriga dagar har vi platser kvar, säger restaurangchefen Frida Jägerroth.