Annons

Mätning med mobil ger hjälp att öka tillväxten i skogen

Med hjälp av kamera i telefonen och drönare kan skogen mätas noggrant och snabbt. Anton Holmström ser stor nytta med Katams digitala verktyg för svenskt skogsbruk, men märker större intresse utomlands.
– Det stora problemet är inte teknikutvecklingen utan mindsetförändringen som behövs hos skogsägare och industri.
Hovmantorp • Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 1 oktober 2021
Den nya tekniken gör att vem som helst kan mäta skogen med utrustning som de redan har, förklarar Anton Holmström på Katam.
Den nya tekniken gör att vem som helst kan mäta skogen med utrustning som de redan har, förklarar Anton Holmström på Katam.Foto: Urban Nilsson

Samtidigt som Anton Holmström går en minutlång slinga i skogen filmar han en provyta med mobilkameran. När filmen är färdig bearbetas den av Katams mobilapp som snart visar trädens diameter. En överflygning med drönare kan ge kompletterande uppgifter om trädhöjd och stamtäthet.

– Det som är spännande är att vi gör så att vem som helst kan mäta skog med hjälp av teknik de redan har, säger Anton Holmström.

Katams mobilapp bearbetar den inspelade filmen och visar snart trädens diameter.
Katams mobilapp bearbetar den inspelade filmen och visar snart trädens diameter.Foto: Urban Nilsson
Annons

Hovmantorpsbon är en varm förespråkare för användning av digitala verktyg i skogsbruket. Tidigare på Skogsstyrelsen, sedan några år marknads- och försäljningschef på Katam.

Startupföretaget med bas i Skåne plockade nyligen in tio miljoner kronor från Almi Invest Greentech, SLU Holding och privata investerare för kommersialisering och global expansion av tjänsten.

Katam har kunder spridda över hela världen. I Sydamerika vill de mäta för att göra effektivare gallringar. I Afrika vill skogsägare och sågverk få bättre koll på volymerna och priserna för att inte bli lurade av mellanhänder.

I Sverige ser Anton Holmström att skogsaffärerna bygger mindre på konkurrens och mer på relationer där skogsägarna litar på bolagen och föreningarna.

– Det vore jättehäftigt att som Södramedlem kunna gå ut och filma för att mäta upp en rotpost. Den kostar 10-15 kronor kubiken att mäta upp med klave. Vi har samma noggrannhet, men är nere på 50 öre kubiken för att få samma resultat.

Katam märker dock ett spirande intresse för tekniken bland vissa svenska virkesköpare. Felaktig mätning av skogsvolym kan stå dem dyrt eftersom de kan missgynnas av priset på antingen virket eller avverkningen.

”Vi har jättemycket forskning i Sverige idag som säger hur man ska gallra. Vi vet jättebra var vi ska, men vi vet inte var vi är någonstans för det är ingen som mäter före gallringen. Och det är ingen som mäter efteråt och följer upp.”
Anton Holmström, Katam

Men det är framför allt vid gallring som Anton Holmström ser stor nytta med att få bättre koll på skogen.

– Vi har jättemycket forskning i Sverige idag som säger hur man ska gallra. Vi vet jättebra var vi ska, men vi vet inte var vi är någonstans för det är ingen som mäter före gallringen. Och det är ingen som mäter efteråt och följer upp.

De som förlorar på det är framför allt skogsägarna, menar Anton Holmström. De får en redovisning på vad som gallrades bort och hur mycket de får betalt för det, men inte över vad som står kvar efter gallringen.

Med bättre mätningar kan skötseln anpassas för att öka tillväxten. Det innebär samtidigt att mer koldioxid binds till gagn för klimatet.

Annons

– Alla vinner på att man kan mäta bättre, säger Anton Holmström.

Anton Holmström filmar träden med mobilen samtidigt som han går en minutlång slinga i skogen.
Anton Holmström filmar träden med mobilen samtidigt som han går en minutlång slinga i skogen.Foto: Urban Nilsson
Fakta

Katam

Katam grundades i Lund 2016 för att förse skogsindustrin med innovativa digitala lösningar. Företaget levererar tjänster för insamling och bearbetning av skogsdata på en global marknad.

Tidigare i år tog företaget in tio miljoner kronor från investerare för att fortsätta utvecklingen. Katam har 15 medarbetare. Intäkterna var i fjol 4,1 miljoner kronor.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons